συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Κάλεσμα στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 10.2.2010


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
3/2/2010                                   

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
Συγκέντρωση και διαδήλωση 10:30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Το τελευταίο διάστημα μέσα από μια οργανωμένη εκστρατεία ψεύδους, η κυβέρνηση παρουσίαζε στα ΜΜΕ τους δημοσίους υπαλλήλους να αμείβονται με χιλιάδες ευρώ και να απολαμβάνουν απαράδεκτα προνόμια. Δεν πέρασαν και πολλές μέρες για να φανούν οι πραγματικές προθέσεις της: στόχος δεν είναι οι δήθεν υψηλόμισθοι, αλλά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων, που σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου και της Ε.Ε. θα πρέπει να…  πεινάσουμε για να βγει η χώρα από την κρίση!
Με την τρομοκρατία για το δημόσιο έλλειμμα, τους «δείκτες» και τις «αγορές»  η κυβέρνηση σπέρνει τον φόβο για να επιβάλλει μια πρωτοφανή επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (βλ. www.mnec.gr) είναι σαφές: Μπορεί την κρίση να την δημιούργησαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι Τράπεζες και το κεφάλαιο, όμως για να βγούμε (υποτίθεται) από την κρίση πρέπει να περικοπούν οι δικοί μας μισθοί, οι συντάξεις, να μειωθεί το κόστος της ασφάλισης και της περίθαλψης, να αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι και να ιδιωτικοποιηθεί κάθε δημόσιο αγαθό.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ!
1. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης (και τις δεσμεύσεις που δίνει στην ΕΕ και τους διεθνείς κερδοσκόπους), οι αποδοχές μας θα υποστούν πραγματική και ονομαστική ΜΕΙΩΣΗ από φέτος και θα διατηρηθούν μειωμένες τουλάχιστον ως το 2013! ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ σε όλο τον δημόσιο τομέα. Έπεται η περικοπή 10% των επιδομάτων: σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (σ. 24), μείωση θα υποστούν ΟΛΑ τα επιδόματα (κίνητρο απόδοσης, 176 ευρώ, ειδικά, κλαδικά, ευθύνης, μεταπτυχιακών κ.λπ.), εκτός του επιδόματος οικογένειας και τέκνων, και μάλιστα και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2010! Την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει, το κόστος ζωής ανεβαίνει και αυξάνεται ο πληθυσμός που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι ή δεν είναι πολιτικοί απατεώνες όταν προεκλογικά δήλωναν ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ το εισόδημα κανενός;
2. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του μισθού από τον Απρίλη: Η μηνιαία παρακράτηση φόρου από το μισθό μας θα διπλασιαστεί, αν υπολογιστεί με βάση το νέο αφορολόγητο των 6.000 ευρώ (αντί των 12.000 ευρώ, που είναι σήμερα).
3. Μειώνονται (κι άλλο!) τα κονδύλια για εκτός έδρας, υπερωρίες, εξαιρέσιμα κ.λπ. Περικόπτεται ο αριθμός των συμβασιούχων χωρίς ΚΑΜΙΑ νέα πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου για το 2010! Ήδη ο προϋπολογισμός, πριν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζεται, περικόπτεται κατά 10%. Κόβονται λεφτά από την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, την περίθαλψη και κάθε δημόσιο αγαθό.
4. Αυξάνονται πάλι οι έμμεσοι φόροι, η πιο άδικη μορφή φορολογίας, με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Καμία κουβέντα όμως για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, των Τραπεζών και των κερδών τους, που φορολογούνται ακόμη με 25%, την ίδια φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους περισσότερους μισθωτούς!!

Κι όλα αυτά γιατί; Για να εξοικονομηθούν, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, συνολικά 650 εκ. ευρώ από τους «βολεμένους» δημόσιους υπάλληλους. Ας συγκρίνουμε το ποσό αυτό με τα 5,5 δις ευρώ που χαρίστηκαν μόλις πρόσφατα σε χρηματιστηριακή εταιρεία (πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσει για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, αλλά… παραγράφηκε). Ας κάνουμε τη σύγκριση με τα δισεκατομμύρια χρωστούμενα από ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν καταβάλλει ποτέ οι Τράπεζες, οι μεγάλες εταιρείες, τα ΜΜΕ και άλλοι, γιατί τα χρέη τους «ρυθμίστηκαν» (βλ. χαρίστηκαν) με νόμους του κράτους. Ας το συγκρίνουμε με τα 28 δις ευρώ που μόλις πέρσι δανείστηκε η χώρα για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα! Γιατί το 2009, εν μέσω κρίσης, ενώ η ανεργία αυξανόταν και οι μισθοί μας πάγωναν, οι μεγάλες ελληνικές Τράπεζες είχαν καθαρά κέρδη σχεδόν 3 δις ευρώ; Ας το συγκρίνουμε με τα υπέρογκα ποσά για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που αγοράζει η χώρα κάτω από τους (συνεχιζόμενους εν μέσω κρίσης) εκβιασμούς των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Ούτε η οικονομία θα «σωθεί», ούτε η κρίση θα ξεπεραστεί από την περικοπή του μισθού μας. Το δημόσιο έλλειμμα δεν δημιουργήθηκε ούτε από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε από το κόστος της παιδείας, της υγείας ή της ασφάλισης. Ο δανεισμός της χώρας γίνεται για να μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί αφειδώς το κεφάλαιο, είτε με τη  μορφή ενισχύσεων, είτε με τη μορφή χαριστικών ρυθμίσεων για τις εισφορές και τους φόρους. Ο πραγματικός λόγος για τις περικοπές είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει χέρι σε κάθε εργατικό δικαίωμα, στο μισθό, στην ασφάλιση, στο δικαίωμα στην εργασία και να αναγκάσει τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι. Άλλωστε, η κρίση θα είναι προσωρινή, τα μέτρα όμως θα είναι μόνιμα. Θα τους αφήσουμε;
Η επίθεση της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στους μισθούς. Οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις μας αφορούν όλους:
·            Η εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, που θα σημαίνει από 5-15 χρόνια παραπάνω δουλειάς για τις γυναίκες εργαζόμενες, θα κατατεθεί για ψήφιση τον Μάρτιο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, με την ίδια ευκολία που προεκλογικά διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις και τα όρια ηλικίας! Ήδη η κατάσταση του ΟΠΑΔ, του ΙΚΑ και των Ταμείων του δημοσίου είναι οικτρή, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει κι άλλες περικοπές στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Ο Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κάθε χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, και τους πρότεινε να… εκποιήσουν την περιουσία τους για να πληρώσουν τις συντάξεις! Δεν ντρέπονται να τα λένε αυτά, τη στιγμή που το κράτος οφείλει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με βάση τις εκτιμήσεις του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, πάνω από 1 δις 350 εκατομμύρια! Αντί να δώσει αυτά τα λεφτά, σπρώχνει το Ταμείο είτε να δανειστεί από τις Τράπεζες με ληστρικά επιτόκια που πάλι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε, είτε να αυξήσει για άλλη μια φορά τις εισφορές των εργαζόμενων. Ποιος ευθύνεται για τα τοξικά ομόλογα που αγόρασε το ΤΠΔΥ (δυο τοξικά ομόλογα, ένα 3 εκ που σήμερα έχει αξία 1,5 εκ  και ένα 10 εκ. που σήμερα αξίζει  6,5 εκ., άρα  συνολική ζημιά  5 εκ. €) και τα υπόλοιπα Ταμεία; Προετοιμάζουν το έδαφος για τις αλλαγές στο χαρακτήρα του ασφαλιστικού, με το κράτος να εγγυάται ένα μίνιμουμ σύνταξης φτώχειας, και το συμπλήρωμα που θα παίρνει κάθε εργαζόμενος να εξαρτάται από το τζογάρισμα των αποθεματικών και των εισφορών του!
·            Στο στόχαστρο μπαίνει για άλλη μια φορά η μόνιμη εργασία. Το 2010 παγώνουν όλες οι μόνιμες προσλήψεις, ενώ από το 2011 για κάθε 5 υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται 1! Πώς ακριβώς θα ανταποκριθεί το δημόσιο στις ανάγκες του; Με τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία και τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την (απο)ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (νομοσχέδιο Λοβέρδου) που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα. Με το πρόσχημα της αξιοκρατίας πέταξαν στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους στα STAGE και τώρα ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν εξάμηνες συμβάσεις των 4 ωρών (και –τι έκπληξη!- με πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ).
 
ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!
H δύναμή μας βρίσκεται στην ενωτική πάλη μέσα από τα σωματεία μας. Κυβέρνηση και κεφάλαιο έχουν περάσει στη σημερινή επίθεση μόνο και μόνο επειδή έχουν απέναντί τους διασπασμένους εργαζόμενους που επιχειρούν κατά μόνας να τα φέρουν βόλτα. Διαλυτικό ρόλο έχουν παίξει και συνεχίζουν να παίζουν οι εναλλασσόμενες  στο ρόλο της κυβερνητικής παράταξης ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που θυμούνται τα σωματεία μόνο στο βαθμό που θέλουν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους σε υποταγμένους ψηφοφόρους και ανταλλάξιμους ψήφους με ρουσφετολογικές  εξυπηρετήσεις. Ιδιαίτερα η στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που αρνείται να κηρύξει απεργία στις 10/2 μαζί με την ΑΔΕΔΥ, είναι ανοιχτά απεργοσπαστική. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
Να τους αποκαλύψουμε και να τους ξεπεράσουμε, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συντονισμό όσων πρωτοβάθμιων σωματείων ή και δευτεροβάθμιων οργάνων μπορούν να ενωθούν σε μια κατεύθυνση μακράς πνοής, ώστε να πιεστούν και οι Συνομοσπονδίες να προχωρήσουν σε νέες Γενικές Απεργίες. Μπαίνουμε σε φάση μεγάλων και παρατεταμένων πανεργατικών αγώνων, προκειμένου να αποκρούσουμε τη μεγαλύτερη επίθεση που δέχθηκε από τη μεταπολίτευση ο κόσμος της εργασίας.

ΝΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η  ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 10ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΩΝΑ

·            Να μην εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Καμιά προσαρμογή, καμιά υποταγή στις επιταγές της Ε.Ε. και των διεθνών κερδοσκόπων. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν!
·            Καμιά περικοπή στις αποδοχές μας. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Να σταματήσει η επιδοματική πολιτική και να αυξηθούν οι βασικοί μισθοί στο δημόσιο.
·            Μία σχέση εργασίας στο δημόσιο: η μόνιμη εργασία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πραγματικές κοινωνικές ανάγκες (παιδεία, υγεία, πολιτισμός κ.λπ.)
·            Να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα στα ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν δεχόμαστε καμιά αύξηση ορίων ηλικίας ή μείωση συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου