συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ε' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: συνεχίζουμε τη στήριξή μας στους πρόσφυγες. Επίσκεψη αλληλεγγύης το Σάββατο 12/3

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
προξένου Κορομηλά 51
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣTΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Συνεχίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ και άλλοι συνάδελφοι επισκεφτήκαμε τους πρόσφυγες για να μεταφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προμηθευτήκαμε με χρήματα που δόθηκαν στην ΕΛΜΕ από την ΟΛΜΕ, τα σχολεία και συναδέλφους. Επισκεφτήκαμε την Τετάρτη 2/3 τους πρόσφυγες στα Διαβατά, την Πέμπτη 3/3 στο Χέρσο-Κιλκίς και την Κυριακή 6/3 στην Ειδομένη. Στα Διαβατά δε μας επιτράπηκε να μπούμε και να μοιράσουμε τα είδη που προορίζονταν για τους πρόσφυγες, την ίδια αντιμετώπιση είχαν και άλλοι συμπολίτες μας που ήθελαν να προσφέρουν.
Και στις επισκέψεις μας αυτές συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες λόγω της απάνθρωπης αντιμετώπισής τους από την ΕΕ και τις χώρες που οι αποφάσεις τους οδηγούν στο κλείσιμο των συνόρων και εγκλωβίζουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας. Οι προσφυγικές ροές θα συνεχίζονται όσο θα συνεχίζονται και οι πόλεμοι που οργάνωσαν και συμμετείχαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που είναι και οι κύριες αιτίες της προσφυγιάς. Καμία παρουσία του ΝΑΤΟ δε θα λύσει το πρόβλημα αφού συμμετείχε στη δημιουργία του, αντίθετα η παρουσία του είναι πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της περιοχής.
Και στις επισκέψεις μας αυτές συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε την παντελή απουσία κάθε κρατικής υπηρεσίας. Οι εγκαταστάσεις είναι πρόχειρες και δεν επαρκούν. Η διατροφή, η ένδυση και η ιατρική φροντίδα συνεχίζουν να παρέχονται αποκλειστικά από αλληλέγγυους και εθελοντές. Έντονα είναι τα προβλήματα καθαριότητας στους χώρους που στεγάζονται οι πρόσφυγες και κυριολεκτικά έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες και αυξάνουν τον κίνδυνο των επιδημιών. Συνολικά τα πρόχειρα καταλύματα που φτιάχτηκαν στα Διαβατά και στο Χέρσο και στοιβάζουν τους πρόσφυγες δεν πληρούν καμιά συνθήκη αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στην Ειδομένη δεν υπάρχουν ούτε και αυτά τα πρόχειρα καταλύματα για να στεγάσουν τους πρόσφυγες με αποτέλεσμα να διαβιούν μέσα στα χωράφια και στην υγρασία.

Επιτακτική είναι η ανάγκη, μπροστά στο συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων να εντείνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη, να αγωνιστούμε για το σταμάτημα του πολέμου, αναδεικνύοντας τους υπεύθυνους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τις κυβερνητικές ευθύνες, να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα και να διεκδικήσουμε τη στήριξη των προσφύγων από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς. Οι ΕΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε σε συνεργασία με άλλους φορείς και σωματεία να οργανώνουμε άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δραστηριότητες και κινητοποιήσεις που να υπηρετούν τους παραπάνω στόχους. Η ΕΛΜΕ θα συζητήσει το προσφυγικό στη Γ.Σ. της Πέμπτης 10/3, στις 7.00 μ.μ. στο 1ο Γ/Σ Σταυρούπολης και στην κοινή συνάντηση των ΕΛΜΕ (διελμικό) την Τρίτη 15/3, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θεωρεί πολύ θετική την ανταπόκριση των συναδέλφων και των συλλόγων διδασκόντων όλο το προηγούμενο διάστημα στο κάλεσμά του για συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Τα χρήματα συνολικά που μαζεύτηκαν και διατέθηκαν για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ήταν 4.300 Ευρώ, ποσό που συμπληρώθηκε με άλλα 1.000 ευρώ από τη στήριξη της ΟΛΜΕ.
Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων, στα πλαίσια της άμεσης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, να συνεχίσουν τη συγκέντρωση χρημάτων ή ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού κατά σχολείο. Να καλέσουμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους να βοηθήσουν.
Σας παραθέτουμε τα άμεσα αναγκαία:
  • Τρόφιμα: Γάλα μακράς διαρκείας για ενηλίκους, γάλα για βρέφη και παιδιά, νερό, ζάχαρη, τσάι, βρεφικές κρέμες. Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (μπισκότα, κρουασάν, μπάρες δημητριακών, παστέλια, κτλ).
  • Είδη υγιεινής, μωρομάντηλα, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες.
  • Φάρμακα: Αεροτσάμπερ για παιδιά, Tobrex - Tobratex (κολήριο για τα μάτια) Otrivin (για τη μύτη), Zovirax (δερματικό) Mucosolvan σιρόπι των 15 και των 30.
  • Ρούχα: Κουβέρτες, υπνόσακοι, μπουφάν, αδιάβροχα, παπούτσια, κάλτσες κ.ά.
Οι σύλλογοι διδασκόντων τα είδη ρουχισμού που συγκεντρώνουν να τα χωρίζουν σε γυναικεία, ανδρικά, παιδικά και κατά είδος.
Να συμμετέχουμε στις δραστηριότητες:
  • Παρασκευή 11/3, 2.30 μ.μ., 1ο Λύκειο Σταυρούπολης, παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού και χρημάτων.
  • Σάββατο 12/3, 11.30 π.μ., 1ο Λύκειο Σταυρούπολης αναχώρηση για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
  • Τετάρτη 16/3, 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου προβολή ταινίας τα “Άλματα” και συζήτηση για τους πρόσφυγες με συμμετοχή του πανεπιστημιακού Περικλή Παυλίδη.
  • Σάββατο 19/3, 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου στο συλλαλητήριο κατά του Ρατσισμού και Φασισμού που οργανώνεται από φορείς.
  • Εκδήλωση-συζήτηση στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εχεδώρου από την ΕΛΜΕ και άλλους φορείς με θέμα το Προσφυγικό.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να οργανώσουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών για τους πρόσφυγες ενόψει της 21ης Μάρτη, παγκόσμιας ημέρας κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!
Να τερματιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο!
Να ανοίξουν οι φράχτες σε όλη την Ευρώπη, από τον
Έβρο ως την Αυστρία!
Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και σε όλες τις περιοχές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου