συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΔΟΘ: η αγωνιστική απραξία και η γοητεία των προγραμμάτων της ΕΕ


Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις
στο δημόσιο Θεσσαλονίκης
http://paremvasi.blogspot.gr/            dimosio.paremvasis@gmail.com

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΔΟΘ (20.4.2016)
Κάλεσμα στη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια σε ασφαλιστικό-φορολογικό έκτρωμα, Μ. Τρίτη 26/4, 7μμ,  Καμάρα
Τι συζήτησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ ενώ δρομολογούνται ασφαλιστικό, φορολογικό και η κυβέρνηση απειλούσε να οδηγήσει στην ανεργία τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε βάρος του δημόσιου σχολείου; Τη συμμετοχή της σαν «δικαιούχος» σε «εταιρικό σχήμα» με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ.ά. για την υλοποίηση στα πλαίσια προγράμματος της ΕΕ Intereg  έργου για την «κοινωνική οικονομία», αναλαμβάνοντας ρόλο σε μια υπόθεση όπου θα ξοδεύονταν 97.500 ευρώ για να επιμορφωθούν δημοσίων υπαλλήλων από τη Βουλγαρία στην… κοινωνική επιχειρηματικότητα. Δεν αποτελεί έκπληξη φυσικά η επιλογή της ΕΕ να κατασπαταλά τους πόρους που εξασφαλίζει φορολογώντας τους λαούς σε θέματα που προπαγανδίζουν την επιχειρηματικότητα και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της εργοδοσίας. Είναι απαράδεκτο όμως να συνεχίζεται η πρακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που ξεκίνησε ο παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού παλιότερα, να μπλέκει τα συνδικάτα σε αυτά τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ και του ευρωπαϊσμού, στη μοιρασιά κονδυλίων μέσω άχρηστων σεμιναρίων και επιμορφώσεων. Και μάλιστα σε ρόλο κοινωνικού εταίρου με το κράτος, τον εργοδότη δηλαδή που μας έχει ρημάξει μισθούς, εργασιακά δικαιώματα, συντάξεις και συνολικά τη ζωή μας. Ήταν αυτονόητο για τις Παρεμβάσεις να καταψηφιστεί η συμμετοχή της ΕΔΟΘ στο πρόγραμμα αυτό, όπως και τελικά έγινε με 6 ψήφους από Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ, ΜΕΤΑ και 5 υπέρ της συμμετοχής από ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ.
Δεν ήταν αυτονόητο όμως να μη συζητηθεί η αντίσταση των εργαζομένων στο ασφαλιστικό της κυβέρνησης, αλλά και την επίθεση στα εργασιακά των αναπληρωτών και των εκπαιδευτικών συνολικά. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πάει πριν το Πάσχα στη βουλή ένα ακόμα χειρότερο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό από το άθλιο σχέδιο που παρουσίασε ο Κατρούγκαλος, ανέδειξε το αδιέξοδο της τακτικής των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η απόφασή τους για μια 48ωρη απεργία-φάντασμα «όταν και εάν» κατατεθεί νομοσχέδιο υπονόμευσε τη δυνατότητα για μια μαζική και αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων και του λαού στο ασφαλιστικό-έκτρωμα κυβέρνησης-ΕΕ.
Έτσι έκλεισαν τον κύκλο των κινητοποιήσεων μετά την απεργία στις 4 Φλεβάρη, ενώ ήταν στο δρόμο αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι, διευκολύνοντας αντικειμενικά την κυβέρνηση που πιέστηκε από το ενδεχόμενο ενός αγωνιστικού κοινωνικού μετώπου. Αυτή η τακτική ήττας που στηρίχτηκε από τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΜΕΤΑ και ήταν πρόταση του ΠΑΜΕ, σαν αποτέλεσμα της λογικής του που δεν βλέπει δυνατότητα αποτελεσματικής αντίστασης και στοχεύει σε παραταξιακή καταγραφή και εκλογικά οφέλη. Η πρόταση των Παρεμβάσεων περιέγραφε την ανάγκη να γίνει άμεσα η 48ωρη απεργία, να κηρυχτεί αγωνιστικός συναγερμός με συγκέντρωση τις επόμενες μέρες, καταλήψεις δημοσίων υπηρεσιών και δημαρχείων ώστε να γίνουν κέντρα αγώνα, καθώς και κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ να υιοθετήσει και να καλύψει ένα τέτοιο πρόγραμμα δράσης. Η πρόταση δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, ενώ δεν αποφασίστηκε τίποτα άλλο για το ασφαλιστικό.
Ανάλογη στάση κράτησαν αυτές οι δυνάμεις και στο θέμα των αναπληρωτών και των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Οι Παρεμβάσεις πρότειναν να στηριχτεί η κινητοποίηση που έγινε την Πέμπτη 21/4 στο άγαλμα Βενιζέλου με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Το ΠΑΜΕ τοποθετήθηκε αρνητικά γιατί το Συντονιστικό είναι δήθεν «διασπαστικό», ενώ ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ απαξίωσαν αυτές τις πρωτοβουλίες. Με ευθύνη του προεδρείου δεν έγινε καν ψηφοφορία!
Οι Παρεμβάσεις καλούν στη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης την Μ. Τρίτη 26/4, στις 7μμ, στην Καμάρα, ενάντια σε ασφαλιστικό-φορολογικό έκτρωμα κυβέρνησης-ΕΕ για να σπάσει η αγωνιστική απραξία και να υπάρξει εργατική απάντηση με στόχο να μην περάσουν τα νέα μνημονιακά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου