συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Σωματείο Εργ. Δήμου Βύρωνα: όχι εθελοντές – απλήρωτης εργασίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ χρειάζεται προσλήψεις εργαζομένων  για να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες και όχι εθελοντές – απλήρωτης εργασίας.

Την Πέμπτη 17/3/2016 συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το  αίτημα του σωματείου,  να ανακληθεί  η απόφαση για  την εθελοντική εργασία στο Δήμο Βύρωνα.
Η Δημοτική αρχή επέμενε να μην ανακληθεί η απόφαση ισχυριζόμενη μεταξύ άλλων ότι η εθελοντική ομάδα θα δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες να  προσφέρουν. Ο  Δήμος δεν είναι κράτος και χρειάζεται την προσφορά των εθελοντών ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος. Ενώ ο υπεύθυνος αντ/ρχος κοινωνικής πολιτικής ανέφερε χαρακτηριστικά «γιατί να μην έχουμε εθελοντές ιατρούς π.χ. στα Παμβυρώνεια (αθλητικές δραστηριότητες) και να δίνουμε ένα χαρτί στους εθελοντές για τη συμμετοχή τους;»
  Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική απόφαση, η δημοτική αρχή στο τέλος της συνεδρίασης  προχώρησε σε μερική αναδίπλωση για να κάμψει τις αντιδράσεις, χωρίς να αλλάζει στην ουσία την άποψη της για τη συμμέτοχη εθελοντών σε υπηρεσίες του Δήμου προσθέτοντας στην απόφαση ότι: «Δεν πρόκειται οι εθελοντές να αξιοποιηθούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου και δεν πρόκειται να καλύψουν οργανικές θέσεις που πρέπει να καλυφτούν από εργαζόμενους. Αρνήθηκε την πρόταση του σωματείου ότι οι εθελοντές δεν θα πρέπει να έχουν συμμετοχή στις υπηρεσίες και τις δομές του Δήμου Βύρωνα παρέχοντας εργασία. Η  προσθήκη αυτή την οποία ψήφισε  η πλειοψηφία του Δ.Σ. δεν μας καλύπτει γιατί εισάγει και  δεν αποκλείει τη συμμετοχή των εθελοντών στις υπηρεσίες του δήμου.

Η δημοτική αρχή θέλει να χρησιμοποιήσει εθελοντές σε διάφορες δομές, υπηρεσίες και δράσεις του Δήμου για να παρέχουν υπηρεσίες - απλήρωτη εργασία, για να καλύψουν ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, αντί γίνονται προσλήψεις. Και μάλιστα σε μια εποχή που η μάστιγα της ανεργίας έχει γίνει εφιάλτης και αυξάνεται καθημερινά. Γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι οι εθελοντές απαγορεύεται να εμπλέκονται στις υπηρεσίες του Δήμου γιατί παραβιάζονται οι διατάξεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Παραβλέπει και προσπέρνα το σημερινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργώντας ως προπομπός, θέλοντας για να ανοίξει περισσότερο ο δρόμος σε μια αντεργατική κατεύθυνση, σε βάρος των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.
Με την πολιτική της αυτή συντάσσεται με τα βαθύτερα σχέδια της Ε. Ένωσης, της συγκυβέρνησης,  των αστικών πολιτικών δυνάμεων και του κεφαλαίου  που θέλουν να αξιοποιήσουν τους εθελοντές σε διάφορους τομείς του κράτους και των δήμων για να μειώσουν το κόστος εργασίας. Θέλουν στρατιές εθελοντών και όχι εργαζομένους για να εξοικονομηθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τα δώσουν στους τραπεζίτες κα τους δανειστές. Σχεδιάζουν πρώτα ο άνεργος να έχει περάσει από την «εθελοντική» απλήρωτη εργασία σε κρατικές υπηρεσίες, να παίρνει  ίσως μόρια, που θα τα χρησιμοποιήσει για μελλοντικό πιθανό διορισμό και με τον τρόπο αυτό να γίνεται  υποτακτικός  της εξουσίας. 
Αυτή η αντιδραστική αντεργατική πολιτική πρακτική ενάντια στον κόσμο της εργασίας που την βαπτίζουν εθελοντισμό, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και θα την αντιπαλέψουμε. Δεν θα δεχτούμε να τοποθετηθεί εθελοντής σε υπηρεσία του Δήμου. 
Ο Δήμος είναι κρατικός δημόσιος οργανισμός. Είναι μέρος της Γενικής Κυβέρνησης. Χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον οι πολίτες πληρώνουν για τις υπηρεσίες που τους παρέχει. Είναι υποχρεωμένος να έχει εργαζόμενους που να επαρκούν ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Ο Δήμος δεν είναι μαζικός φορέας, ώστε οι πολίτες εάν το επιθυμούν  προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθεια τους.
Η εθελοντική εργασία  προσφέρεται μέσα από  συλλογικότητες, εθελοντικές ομάδες, μαζικούς φορείς και κινήματα που υπάρχουν στην πόλη μας και πρέπει να πλαισιωθούν και να στηριχθούν με τη συμμετοχή των πολιτών. Μέσα από τέτοιους φορείς χρειάζεται να αναπτύσσεται η κοινωνική προσφορά, η εθελοντική δράση και αλληλεγγύη και όχι μέσα από τους κρατικούς φορείς που χρηματοδοτούνται και είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες με εργαζόμενους.   
Η Δημοτική αρχή αντί να αναζητά εθελοντές απλήρωτης εργασίας για να καλύψει τα κενά, να συγκρουστεί με τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές  και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μονίμου προσωπικού.  
Αυτή θα ήταν πολιτική προς όφελος των ανέργων και των πολιτών.cleardot
Απρίλιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου