συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του Γεν. Συμβουλίου της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ (30.8.2016)

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις στο Δημόσιο Θεσ/νίκης


Συνεδρίασε την Πέμπτη 30.8.2016 το Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή κλιμακίου της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και θέμα την κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τη συνεδρίαση χαρακτήρισε η περιορισμένη συμμετοχή και μια συζήτηση χωρίς ουσιαστική αποτίμηση και αγωνιστικό προγραμματισμό, παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η επίθεση της κυβέρνησης που υλοποιεί το μνημόνιο, με αιχμή του δόρατος τον ΕΝΦΙΑ, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και τις ιδωτικοποιήσεις που δρομολογούνται άμεσα.
Οι παρατάξεις του νέου και παλιού συνδικαλισμού ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεράσπισαν την καταστροφική κατεύθυνση για το κίνημα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που οδήγησε στην ήττα του ασφαλιστικού. Η στάση τους αυτή είναι αποτέλεσμα της πορείας του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που ακλουθούν. Γι’ αυτό και αρνούνται κάθε σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων και τρόικας, αναπαράγουν την προπαγάνδα περί ανάπτυξης, υποστηρίζουν την ΕΕ που οργανώνει τα μνημόνια. Συνολικά  με τη στάση τους νομιμοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων τους. Αυτός ο συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δρομολογεί μια νέα ήττα στην επερχόμενη σύγκρουση για τα εργασιακά και τις άλλες διεκδικήσειςτων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πρέπει να ξεπεραστεί.
Το ΠΑΜΕ αρκέστηκε σε δηλώσεις καταγγελίας των μονοπωλίων και δεν πρότεινε ένα σχέδιο αγώνα, διεκδικήσεων, πολιτικών στόχων ανατροπής. Συνεχίζει με τις προτάσεις του για το κίνημα να περιορίζεται στη διαμαρτυρία και να αρνείται ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για το ξήλωμα των μνημονιακών μέτρων, αλλά και την αποδέσμευση από την ΕΕ που αποτελούν αναγκαίους όρους πολιτικοποίησης του κινήματος για να πετύχει τις διεκδικήσεις του. Την αναγκαία σύγκρουση την υποβιβάζει στη σωστή επιλογή κομματικού φορέα από τους εργαζόμενους, δηλαδή στην ψήφο στις επόμενες εκλογές. Με τη στάση αυτή διευκολύνει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να καθηλώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και να ακυρώνουν τις δυνατότητες για ένα μαχόμενο εργατικό κίνημα που θα αξιοποιεί την εμπειρία των λαϊκών και εργατικών αγώνων και θα συνενώνει τις διάσπαρτες κοινωνικές αντιστάσεις. Αποκορύφωμα ήταν το γεγονός ότι η 48ωρη απεργία-φάντασμα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που οδήγησε στην ήττα του ασφαλιστικού την περασμένη άνοιξη ήταν πρόταση του ΠΑΜΕ.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις κατέθεσαν την πρότασή τους για ένα αγωνιστικό σχέδιο, που στηριγμένο στα πρωτοβάθμια σωματεία και τη δημοκρατία των συνελεύσεων, θα αναδεικνύει τις εργατικές διεκδικήσεις και δικαιώματα που εκπορεύονται από τις ανάγκες των εργαζομένων και απαντούν στην επίθεση που δέχονται. Το σχέδιο αυτό περιέχει την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και φέρνει στο προσκήνιο την πολιτική μάχη για έξοδο από ευρώ-ΕΕ για να γίνουν αποτελεσματικοί οι αγώνες για την απελευθέρωση από το μνημόνιο και την αντιλαϊκή πολιτική. Πρότειναν μορφές πάλης με ενιαίους αγώνες, με χαρακτηριστικά αποφασιστικότητας και διάρκειας, που μπορούν να εμπνεύσουν τους εργαζόμενους και να νικήσουν. Σε μια τέτοια κατεύθυνση πρότειναν τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των εργατικών αγώνων ενάντια στις απολύσεις, την απλήρωτη δουλειά, τα λουκέτα, την ελαστική εργασία και την ανεργία. Αυτός είναι ο δρόμος  της συνάντησης με όλους τους κοινωνικούς αγώνες, για τα δικαιώματα της νεολαίας, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, για την υπεράσπιση της Χαλκιδικής από τους χρυσοθήρες, για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και του δημόσιου σχολείου από τα νέα μέτρα διάλυσης που προωθούν υπουργείο παιδείας και κυβέρνηση.
Σε αυτή τη λογική οι Παρεμβάσεις πρότειναν τη συμμετοχή στην εργατική συγκέντρωση για τη ΔΕΘ το Σάββατο 10/9 στην Καμάρα, στις 6μμ, που καλεί η Συνέλευση Αγώνα πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, κινήσεων ανέργων και συνελεύσεων γειτονιάς, μαζί τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και το Καραβάνι Αλληλεγγύης.
Η  ΕΔΟΘ υιοθέτησε τη συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού που υποστήριξαν ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Την εξέλιξη αυτή διευκόλυνε το ΠΑΜΕ, το οποίο δεν έβαλε σε ψηφοφορία ούτε την πρόταση για το δικό του συλλαλητήριο. Το ΜΕΤΑ των συνδικαλιστών της ΛΑΕ, αν και διαχωρίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαχωρίστηκε από το άρμα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντας “συγκέντρωση των συνδικάτων” τη φιέστα του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού και απαξιώνοντας την εργατική διαδήλωση στην Καμάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου