συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Συντονισμός Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ Αττικής: όλοι στο συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας, Πεμ. 23/2 – Να σπάσει η απραξία, αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕ - ΕΛΜΕ
Οι βαρύτατες μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, επηρεάζουν άμεσα τις εκπαιδευτικές εξελίξεις, τη ζωή των εκπαιδευτικών και το δημόσιο σχολείο

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2017, ύστερα από κάλεσμα 4 Συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. (Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Παρθενώνας), σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ της Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε: Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Αριστοτέλης,  Δελμούζος, Δ. Γληνός, Δυτ. Αττικής, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Κερατσινίου–Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κ. Σωτηρίου,  Νίκαιας, Παρθενώνας,  Πειραιά «η Πρόοδος», Περικλής, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, οι Ε.Λ.Μ.Ε.: Ε΄ Αθήνας, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής καθώς και παρατηρητές–μέλη ΔΣ της A΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνας), A΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Περιστερίου) και των Συλλόγων ΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μακρυγιάννης. Συμμετείχε επίσης, το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.
Στην ευρεία συζήτηση που διεξήχθη στη σύσκεψη, αναδείχτηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
  • Το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, επιφυλάσσει νέα σκληρά αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα: Δημοσιονομικός κόφτης, μείωση του αφορολόγητου, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα, κατεδάφιση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων απέμειναν, επέκταση της ελαστικής εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων.
  • Οι βαρύτατες μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, επηρεάζουν άμεσα τις εκπαιδευτικές εξελίξεις, τη ζωή των εκπαιδευτικών και το δημόσιο σχολείο. Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή για το «εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού», οι 12 προτάσεις του ΣΕΒ για το ελληνικό σχολείο που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πολιτικές όπως «αυτονομία της διοίκησης των σχολείων», «ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης», αύξηση του διδακτικού ωραρίου, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για προσλήψεις αναπληρωτών, γονεϊκό δικαίωμα στην επιλογή εκπαίδευσης (δηλ. κουπόνια). Επίσης, η διαρροή της έκθεσης ΟΟΣΑ για την παιδεία που προβάλλει αντίστοιχες θέσεις όπως την αυτονομία των σχολείων με διαφοροποίηση της χρηματοδότησής τους, την αποκέντρωση των εκπαιδευτικών προϋπολογισμών, την προβολή του τραγικού εκπαιδευτικού προτύπου της Χιλής με την εισαγωγή κουπονιών, την έμφαση στο management κι αναφορά στους «εκπαιδευτικούς ηγέτες», το στόχο μείωσης του ποσοστού του μισθολογικού κόστους και αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την ανάγκη «να επανεισαχθεί η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας μαζί με κάποιας μορφής εξωτερική αναφορά» και τη δυνατότητα «συμμετοχής των γονέων στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας» σηματοδοτούν το προφανές. Δηλαδή, τη διαμόρφωση νεοφιλελεύθερης και νεοσυντηρητικής ατζέντας ακραίων μέτρων για την εκπαίδευση, που θα προωθηθούν μετά τη 2η αξιολόγηση.
  • Οι υπουργικές αποφάσεις για το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο λειτουργούν σε αντιπαιδαγωγική κατεύθυνση, διασπούν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανοίγουν το δρόμο σε επικίνδυνες εξελίξεις για το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών υλοποιώντας τις μνημονιακές πολιτικές στην εκπαίδευση.

  • Στη Β/θμια, επίσης, υπάρχουν μέτρα, που υλοποιούνται σε αντιδραστική μνημονιακή κατεύθυνση και κάποια παρουσιάζονται κι ως προοδευτικά. Η Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια, αν και με ενδιαφέροντα θέματα, «αντικαθιστά» τις κομμένες ώρες στη Βιολογία και Οικιακή Οικονομία. Προωθεί τη χυλοποίηση μαθημάτων και αναλυτικών προγραμμάτων μέσα από αφιερώματα κι εργασίες και τη μείωση ωρών στους καθηγητές. Στην ίδια λογική κινείται και η Περιγραφική Αξιολόγηση, αλλά και οι Δημιουργικές Εργασίες στα ΓΕΛ. Διαμορφώνουν τον ατομικό φάκελο του μαθητή και έμμεσα και του εκπαιδευτικού, ανοίγοντας το δρόμο στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση. Όμως, το πιο αντιδραστικό μέτρο είναι η μαθητεία στα ΕΠΑΛ, που συνοδεύεται από τους μη παρακολουθούντες, έναν άτυπο, παράτυπο και άδικο για τους μαθητές «χαρακτηρισμό φοίτησης» στο 1ο τετράμηνο, αντί για το τέλος του 2ου. Η μαθητεία προωθείται ως η νέα μορφή ελαστικής εργασίας-δουλείας, που θα μειώνει τις μόνιμες προσλήψεις και θα εξαφανίζει και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα με αποτέλεσμα οι νέοι με το φόβο της ανεργίας να εκβιάζονται να δουλέψουν σαν σκλάβοι. Τα ΕΠΑΛ και οι καθηγητές τους καταντούν γραφεία εύρεσης εργασίας και επόπτες εργασίας κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Τέλος, οι επερχόμενες αλλαγές στο Λύκειο σε μαθήματα και πανελλαδικές οδηγούν σε ένα ελιτίστικο και αριστοκρατικό σχολείο.
  • Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, για θεσμοθέτηση νέου ΠΔ για τη λειτουργία των σχολείων, επίσπευση των εγγραφών για το νέο σχολικό έτος, η ένταση των ελέγχων για ενδεχόμενες συμπτύξεις τμημάτων, προετοιμάζουν το έδαφος για μια ασφυκτική πολιτική εξοικονόμησης προσωπικού, μηδενικούς διορισμούς, περιορισμό των προσλήψεων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών εκτός Διευθύνσεων, από τον Ιούνιο ακόμη.
  • Σε ζήτημα μείζονος σημασίας αναδεικνύεται η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων. Ήδη πάνω από 700 προσφυγόπουλα, που βρίσκονται εκτός των στρατοπέδων, φοιτούν κανονικά στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων στην Αττική, χωρίς ρατσιστικές και φασιστικές αντιδράσεις. Κοινή ήταν η διαπίστωση για τις θετικές αντιδράσεις των γονιών και συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη θερμή υποδοχή των παιδιών/θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αντίθετα, η επιλογή της κυβέρνησης για δημιουργία ξεχωριστών απογευματινών τμημάτων, των ΔΥΕΠ, δημιούργησε το έδαφος για να αναπτυχθούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήδη υπαρκτές φασιστικές και ρατσιστικές αντιδράσεις.
Όπως καταγγέλθηκε στη σύσκεψη, τον πρώην πρόεδρο και νυν αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του 72ου Δημ.Σχ. Αθηνών, Αποστόλη Σιαπάτη,  στοχοποίησε ένα φασιστικό σάιτ, εκτοξεύοντας απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του. Είναι ενεργό και δραστήριο μέλος του γονεϊκού κινήματος και των κινημάτων της γειτονιάς για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει από τη μάχη για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Το φασιστικό σάιτ δεν δίστασε να αναφερθεί και στα παιδιά του, ξεχνώντας όμως ότι ο Αποστόλης δεν είναι μόνος τους. Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τον Αποστόλη Σιαπάτη και δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες.
Στη σύσκεψη ασκήθηκε κριτική στην αδράνεια και την αγωνιστική απραξία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Επίσης, επισημάνθηκε από εκπροσώπους Συλλόγων ΠΕ ότι ο κατακερματισμός του κόσμου της αδιοριστίας  σε διαφορετικές συλλογικότητες, που είτε δεν συντονίζονται μεταξύ τους είτε αντιλαμβάνονται τα ζητήματα αποσπασματικά (κατά το μέρος που τους αφορά), προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δουλειά των σωματείων και τροφοδοτεί την πολυδιάσπαση που η πολιτική εξουσία επιδιώκει. Ο κοινός συλλογικός αγώνας όλων των κομματιών της εκπαίδευσης είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανακόψει τις πολιτικές που οδηγούν στην αδιοριστία και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τονίστηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι υπαρκτές αδυναμίες ώστε να οργανωθούν και να συντονιστούν άμεσα οι αγώνες και οι αντιστάσεις των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη αναπτυχθεί αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες η εμπειρία των οποίων κατατέθηκε στη σύσκεψη (κινητοποιήσεις στην Α΄ και τη Β΄ Διεύθυνση Αθηνών, πρωτοβουλία του Συλλόγου Π.Ε. «Πρόοδος» για κείμενο υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση, μαζική κινητοποίηση για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στο Ικόνιο, το Κερατσίνι, τη Νίκαια, το Χαϊδάρι και αλλού).
Από τη δράση των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ και με βάση τις αποφάσεις τους, κατατέθηκε, τόσο εισηγητικά, όσο και στη συνέχεια ένα σύνολο διεκδικήσεων και αιτημάτων:
  1. Όχι στην προωθούμενη αξιολόγηση. Με όποιο τρόπο ή μορφή επιχειρηθεί να προωθηθεί η αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση, θα μας βρει απέναντι με όποιο μέσο διαθέτουμε. Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, θα μπλοκαριστεί στην πράξη από το εκπαιδευτικό κίνημα.
  2. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Εργασιακά δικαιώματα για τους αναπληρωτές αντίστοιχα με εκείνα των μόνιμων εκπαιδευτικών. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών, όλες οι απαραίτητες προσλήψεις παράλληλης στήριξης ώστε να έχουμε έναν/μία δάσκαλο/α παράλληλης για κάθε παιδί.
  3. Αύξηση της χρηματοδότησης όλων των σχολικών μονάδων και η ακέραιη, δίκαιη, έγκαιρη και διαφανής απόδοση των σχετικών κονδυλίων από τους Δήμους στις σχολικές μονάδες.
  4. Καμία σύμπτυξη τμημάτων σε όλη την εκπαίδευση.
  5. Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο.
  • Προσμέτρηση της ώρας της σίτισης σε όλους όσους εμπλέκονται. Η ώρα της σίτισης είναι διδακτική για όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτήν.
  • Έγκριση των προγραμμάτων των νηπιαγωγείων με βάση τις αποφάσεις της ΔΟΕ και των Συλλόγων.
  • Ένας/μία δάσκαλος/α ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο.
  1. Να συσταθούν όλες οι απαραίτητες οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και να αποδοθούν σε σχολικές μονάδες.
  2. Να αποσυρθεί η αντιεκπαιδευτική πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Λύκειο, οι αντιεκπαιδευτικές εγκύκλιοι για Θεματική Εβδομάδα και Δημιουργικές Εργασίες, που προωθούν τα πορίσματα Λιάκου – Γαβρόγλου. Να καταργηθούν όλες οι Υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία τμημάτων Ο.Π στα ΓΕΛ και τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, για τις ξένες γλώσσες, μαθητές με Μ. Δυσκολίες και κατάργησης ωραρίων στα εργαστήρια. Τέλος, να επανέλθει το διδακτικό μας ωράριο στην προ του 2013 κατάσταση.
  1. Να ενταχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά των προσφύγων στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις γι’ αυτό (τμήματα υποδοχής, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, κλπ). Τα προσφυγάκια, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, είναι καλοδεχούμενα και κάθε ρατσιστική στάση απέναντι στην ένταξή τους στα σχολεία είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.
  2. Καθιέρωση του ενιαίου, 12χρονου, δημόσιου, δωρεάν, ποιοτικού σχολείου, με δίχρονη προσχολική αγωγή.
Στα πλαίσια της παραπάνω συζήτησης υπήρξε σαφής πρόθεση από τα σωματεία να συντονιστούν και να οργανώσουν δράσεις και κατατέθηκαν σχετικές αποφάσεις σωματείων. Συγκεκριμένα προτείνεται:
  • η συμμετοχή στη συγκέντρωση των αγροτών την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Βάθη,
  • η συμμετοχή στη συγκέντρωση αναπληρωτών, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, 2 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων, προτείνεται η κήρυξη στάσεων εργασίας.
  • η συμμετοχή στη συγκέντρωση για να μην περάσει η 2η αξιολόγηση και τα νέα μέτρα, στα Προπύλαια, την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 6 μ.μ.
  • η οργάνωση μαζικής συγκέντρωσης των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στη 1.30 μ.μ. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων, προτείνεται η κήρυξη στάσεων εργασίας. Επίσης, για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, προτείνεται η έκδοση αφίσας και η δημιουργία σχετικού σποτ με βάση τα κοινά αιτήματα Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ
  • η συμμετοχή στην αντιρατσιστική/αντιφασιστική συγκέντρωση, το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 3 μ.μ., στην Ομόνοια
  • η οργάνωση μαζικής συγκέντρωσης των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στη 1.30 μ.μ. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων, προτείνεται η κήρυξη στάσεων εργασίας.
  • η στήριξη της καμπάνιας για τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών (άδεια μητρότητας, κλπ.) με σύσκεψη στα τέλη Μαρτίου και κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου
  • η διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ ενάντια στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση
Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου