συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Παρεμβάσεις ΔΕ: Νέο πλήγμα για τη β΄ ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ
Νέο πλήγμα για τη β΄ξένη γλώσσα  στο Γυμνάσιο
Παρεμβάσεις ΔΕ: Νέο πλήγμα για τη β΄ ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο
Το Υπουργείο Παιδείας με την Υ.Α (ΦΕΚ 4/Απριλίου 2017) για την επιλογή β΄ ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και τη συγκρότηση των  τμημάτων ξεδιπλώνει εκ' νέου την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής  με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, του εξορθολογισμoύ και ευελιξίας  του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Με τη συγκεκριμένη Υπ. Απόφαση θέτει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια στη συγκρότηση τμημάτων για τη β΄ ξένη γλώσσα από αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα.
Πιο συγκεκριμένα:
Διατηρεί τον ελάχιστο αριθμό των 12 μαθητών και 10 για απομακρυσμένα γυμνάσια για τη δημιουργία τμήματος.
Τα παράλληλα τμήματα της β΄ ξένης γλώσσας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τμήματα της γενικής παιδείας. Η γραμμή που ακολούθησε για τη διδασκαλία και τα επίπεδα στα Αγγλικά θεωρήθηκε "αποτελεσματική" και εφαρμόζεται και  στη β΄ ξένη γλώσσα. Είναι τέτοια η σπουδή του Υπ. Παιδείας για τη συγχώνευση τμημάτων που δεν μπαίνει στον κόπο της πρόβλεψης τι θα γίνει με το επιπλέον τμήμα.
Στα  μικρά σχολεία με ένα τμήμα γενικής παιδείας  θα διδάσκεται η πλειοψηφούσα ξένη γλώσσα με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών  και αν ισοψηφούν τότε θα διδαχτούν οι μαθητές τη γλώσσα στην οποία υπάρχουν  πλεονάσματα εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση. Ακόμη και αν το τμήμα π.χ. έχει 24 μαθητές και άρα μπορεί να λειτουργήσει και τις δύο γλώσσες, ακόμη και με το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο, η καινούρια υπουργική απόφαση το απαγορεύει.
Για να προλάβει απαιτήσεις για πρόσληψη αναπληρωτών ξεκαθαρίζει πως αν 1/10 δεν έχει καλυφθεί το κενό τότε οι μαθητές θα διδαχθούν όποια γλώσσα και πάλι έχει διαθέσιμες ώρες η διεύθυνση.
Φυσικά ούτε λόγος για προσλήψεις αναπληρωτών στην Ιταλική γλώσσα αφού ιταλικά έχουν δικαίωμα να την επιλέξουν μόνο όσοι μαθητές ανήκουν χωροταξικά στα σχολεία που έχουν τοποθετηθεί οι ελάχιστοι καθηγητές ιταλικής γλώσσας.
Η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα τμήματα κλειδώνουν 30/6 από τους ΔΙΔΕ και ΔΙΠΕ κλείνοντας κάθε δυνατότητα αλλαγών το Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες που αντικειμενικά προκύπτουν. Αφαιρεί τη δυνατότητα της διερεύνησης για τη συγκρότηση των τμημάτων από το Σύλλογο Διδασκόντων και το Διευθυντή του σχολείου και τη μεταβιβάζει πλήρως στους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Άλλο ένα βήμα στην συγκρότηση ενός πιο ιεραρχικού και αυταρχικού πλαισίου  διοίκησης στην εκπαίδευση.
Τα κάστανα από τη φωτιά καλούνται για άλλη μια φορά  να βγάλουν οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί που θα πρέπει κατά την Υ.Α να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, όταν θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας σε υπεράριθμα τμήματα σε 3,4 ακόμη και 5 σχολεία. Ο εκπαιδευτικός λάστιχο, φθηνός, υποταγμένος και με το φόβο της αξιολόγησης το  σε επόμενο διάστημα.
Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί με ευλάβεια τη δέσμευση για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου όλων των προηγούμενων, των εκθέσεων του ΟΟΣΑ-Ε.Ε-ΔΝΤ. αλλά και όσα έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο  στη Μάλτα για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.  Σα να μην έφταναν όλα τα μέτρα που έχει πάρει ως τώρα δημιουργεί νέες δεξαμενές πλεοναζόντων εκπαιδευτικών για την καινούρια σχολική χρονιά. Θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και μαρασμό σχολείων.  Η νέα Υ.Α αποτελεί άλλο ένα βήμα στη συρρίκνωση τμημάτων και σχολείων. Προηγήθηκαν οι περσινές και φετινές  ΥΆ για τη συγκρότηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη μείωση ολιγομελών τμημάτων,   των τμημάτων  ΟΠ στα ΓΕΛ, οι περικοπές, που θα προκαλέσει η αλλαγή στον υπολογισμό των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες κλπ. 
Οι διακηρύξεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για ΚΠΓ εντός του σχολείου και η επικοινωνιακή πολιτική  του Υπ. Παιδείας καταρρέει για άλλη μία φορά. Η ξενόγλωσση εκπαίδευση παραμένει στην κλίνη του Προκρούστη και υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Εντείνονται τα ταξικά πλέγματα όταν η γλωσσομάθεια θα παραμείνει στα χέρια των φροντιστηρίων  με οδυνηρές συνέπειες για τα φτωχά παιδιά που δε θα έχουν καν το δικαίωμα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν στο δημόσιο σχολείο.
Η συγκεκριμένη Υ.Α επιβεβαιώνει πως τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών υποτάσσονται στη λογική του κέρδους και ζημιάς. Η διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας με βάση τις "διαθέσιμες διδακτικές ώρες" επιβεβαιώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο πως το σχολείο θα λειτουργεί  όχι ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό αλλά ως  αγοραίο προϊόν.
Οι εκπαιδευτικοί θα δώσουμε τη μάχη για την  ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης Ε.Ε ΔΝΤ ΟΟΣΑ.   Καμιά ανοχή στην πολιτική διάλυσης της ζωής μας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας  
Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:
·                    Να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο.
·                    Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις      δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  
·                    Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος. 20 μαθητές στο τμήμα – 15 για τις κατευθύνσεις -10 για  τα εργαστήρια.
·                    Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς και      προσλήψεις.  Κανένα παιδί να μην μείνει το Σεπτέμβρη χωρίς Δάσκαλο   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου