συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Ενημέρωση για τη συνάντηση με Υπ. Υγείας και αν. Υπουργό, στις 14/6/17 στην κινητοποίησης ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Ενημέρωση για τη συνάντηση με Υπουργό Υγείας και αναπληρωτή  Υπουργό, στις 14/6/17, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ στο Υπ Υγείας

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες πρωτοβάθμιων σωματείων και, πλην επικουρικών γιατρών, και άλλοι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί νοσηλευτές  και τραυματιοφορείς, «ωφελούμενοι» του ΟΑΕΔ, κλπ.
Από πλευράς ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ τέθηκαν ερωτήματα όσον αφορά τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, το μέλλον των ήδη υπηρετούντων επικουρικών και, κυρίως, όσων λήγει η θητεία έως 30/9, ενώ ζητήθηκε η απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον χρόνο εργασίας των γιατρών, και έναρξη συνομιλιών για νέα κλαδική συμφωνία.
Από πλευράς των ελαστικά εργαζόμενων –πλην ιατρών- κλάδων, περιγράφηκαν οι δύσκολες συνθήκες εργασίας με μειωμένα δικαιώματα, η ανασφάλεια για το μέλλον τους, και προβλήθηκε το αίτημα για μόνιμη δουλειά.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

  1. 1.Υπάρχει πολιτική βούληση για παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, κλπ) που λήγει η θητεία του μέχρι 30/9/17. Έχουν ήδη γίνει οι συνεννοήσεις και οι παρατάσεις θα αφορούν διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο του έτους.  Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει εντός μηνός περίπου.
  2. Θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η διετής θητεία γιατρών που έχουν προσληφθεί ως επικουρικοί με λίστα ανά ειδικότητα.  Συνολικά, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του θεσμού των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών, κλπ με βάση την αρχή There is No Alternative («δεν είναι στρατηγική επιλογή οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, είναι λύση ανάγκης-σας αρέσει δε σας αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια»)…Τόνισε ότι η λήξη της θητείας των συμβασιούχων δεν είναι απόλυση, διότι πρέπει να δουλέψουν και οι άλλοι που περιμένουν στη λίστα (δικό μας σχόλιο: ΤΙΝΑ κάνουμε; Ας ανακυκλώσουμε την ανεργία!)
  3. Εξήγγειλε την σύντομη προκήρυξη 750 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ (250 για ΜΕΘ, 400 για ΤΕΠ, 100 για ειδικότητες όπως η Παθολογία/Παιδιατρική όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη). Οι προκηρύξεις δεν θα γίνουν μαζικά, αλλά σιγά σιγά…
  4. Όσον αφορά τους ωφελούμενους μέσω ΟΑΕΔ (εργάζονται ήδη στα Νοσοκομεία 2870 άτομα, με 5μηνες συμβάσεις και αμοιβή 550 ευρώ το μήνα, ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα πχ ανθυγιεινό, δικαίωμα για αναρρωτικές άδειες κλπ), ανακοινώθηκε ότι γίνεται προσπάθεια να γίνει το 5μηνο 12μηνο, πλην όμως, θα παραμείνουν με τα ίδια ανύπαρκτα εργασιακά διαιώματα.
  5. Για το νομοσχέδιο που αφορά τον Χρόνο Εργασίας, η συζήτηση μεταφέρθηκε για την άλλη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου