συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Η νέα συνθετική πρόταση των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για την προσχολική αγωγή (7/6/2017)

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ:


Προς τα μελη της ΕΕ



Κατάθεση στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 7/6



Επειδή οι Παρεμβάσεις θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο να πάρει απόφαση η ΑΔΕΔΥ για την προσχολική αγωγή και να συμβάλει στον αγώνα για την θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και να αποκαλύψει τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας

Επειδή δεν υποβάλουμε τις θέσεις μας για να είμαστε «καθαροί» χωρίς μια πραγματική αγωνία και προσπάθεια να βγει απόφαση που θα τροφοδοτήσει το κίνημα για τη δικαίωση των αιτημάτων μας.

Επειδή δεν αποδεχόμαστε τον ακροβολισμό των παρατάξεων που με απλή τοποθέτηση ή κατάθεση κειμένου της παράταξης (κατατέθηκαν 4 κείμενα) χωρίς προσπάθεια να γίνει σύνθεση και να βγει απόφαση καλύπτοντας τη διγλωσσία και τις ισορροπίες με συντεχνιακές λογικές

Καταθέτουμε νέο συνθετικό κείμενο με μια – θεωρούμε – επαρκή και αναγκαία βάση που στηρίζεται στα κείμενα που κατατέθηκαν και καλούμε τις παρατάξεις να τοποθετηθούν εκ νέου και να την ψηφίσουν ώστε να έχει απόφαση η ΑΔΕΔΥ .

Επίσης :

Επειδή δεκάδες σύλλογοι της ΠΕ έχουν πάρει αποφάσεις για συλλαλητήριο με αίτημα τη θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στις 16/6 (το συζητάει σήμερα και η ΔΟΕ) προτείνουμε η ΑΔΕΔΥ να πάρει απόφαση για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενσωματώνοντας το κάλεσμα στην απόφαση που προτείνουμε.

Γκότσης Στάθης – Τουλγαρίδης Κώστας

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
νέα συνθετική πρόταση των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ  7/6/2017

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας σχετικά με την προσχολική αγωγή, επισημαίνει τα εξής:
  • ·  Η δίχρονη προσχολική αγωγή, υποχρεωτική για ορισμένες περιοχές της χώρας, προβλέπεται σε όλους τους νόμους-πλαίσιο για την εκπαίδευση, από τον Ν. 309/76, άρθρο 4 παρ. 2 και 3, ως τον Ν. 1566/85, άρθρο 3 παρ. 3 και 4, που ισχύει μέχρι σήμερα.
  • ·   Με τον Νόμο 3815/06 η διετής προσχολική αγωγή, ύστερα από την απεργία 42 ημερών των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έγινε υποχρεωτική για ένα έτος, για τα παιδιά ηλικίας 5-6 χρονών, με προοπτική να επεκταθεί και στα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών.

Η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης και γι αυτό πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το δημόσιο Νηπιαγωγείο και το Υπ. Παιδείας. Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας οφείλει να αποκλείσει κάθε συζήτηση για τη θεσμοθέτηση της με παράλληλη λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείου για τα προνήπια (4-5 ετών) από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, συζήτηση που άνοιξε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Υπ Παιδείας για «δυνατότητα επιλογής από το γονέα» της δομής φοίτησης του παιδιού του.

Κάθε τέτοια προοπτική προωθεί τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ-ΕΕ και τις απαιτήσεις της ΚΕΔΕ για την μεταφορά της λειτουργίας της εκπαίδευσης στην περιφέρεια και τους δήμους και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ανοίγει το δρόμο για να εισάγει τα vouchers – κουπόνια και τα δίδακτρα-τροφεία και σε κομμάτι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Δεν μπορεί το Υπ. Παιδείας να παραπέμπει το αίτημα για 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή «να εξεταστεί» μετά από 3 χρόνια, χωρίς καμία δέσμευση για τη θεσμοθέτηση της.
Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ τοποθετείται από θέση αρχών και δε συμφωνεί με αντιλήψεις που στρέφουν τη μια ομάδα εργαζόμενων απέναντι στην άλλη. Δεν αποτελεί απειλή για την εργασία κανενός η ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος για 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Αυτό που απειλεί την εργασία όλων των εργαζόμενων είναι τα Μνημόνια και η ιδιωτικοποίηση, η συρρίκνωση των δημόσιων δομών και η επέκταση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τις δημόσιες δομές, η απαγόρευση των μόνιμων διορισμών στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του κράτους, η ραγδαία χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων μέσα από τα κάθε είδους προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ απαιτεί να προχωρήσει τώρα το Υπ. Παιδείας στη θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για κρατική χρηματοδότηση, δημιουργία υποδομών – νέων νηπιαγωγείων, μόνιμους διορισμούς για να μπορέσουν άμεσα τα δημόσια νηπιαγωγεία να υποδεχτούν όλα τα παιδιά 4-6 ετών.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ απαιτεί από την κυβέρνηση, με γενναία κρατική χρηματοδότηση (όχι voucher και χρηματοδότηση ιδιωτών) και με ευθύνη του κράτους, να δημιουργήσει τους όρους για την υποδοχή όλων των παιδιών ηλικίας 0-4 που επιθυμούν να πάνε στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, με κατάργηση των τροφείων και όλων των προϋποθέσεων που αποκλείουν παιδιά, με νέα κτίρια και υποδομές και με απόλυτη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς και μαζικούς μόνιμους διορισμούς για κάλυψη όλων των αναγκών και κατάργηση της ελαστικής εργασίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου