συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ - Γεροβασίλη: μηδέν εις το πηλίκον! Η κυβέρνηση επιμένει στα μνημόνια, στη συρρίκνωση του δημοσίου, στις απολύσεις

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη συνάντηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 7/6/2017

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ - Γεροβασίλη: μηδέν εις το πηλίκον!
Η κυβέρνηση επιμένει στα μνημόνια,
στη συρρίκνωση του δημοσίου, στις απολύσεις

Πραγματοποιήθηκε στις 7/6/2017 συνάντηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ό. Γεροβασίλη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Γρ. Θεοδωράκη. Η τρίωρη συνάντηση απέβη άκαρπη, καθώς η υπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα. Επέμεινε σταθερά στην υπεράσπιση των Μνημονίων, προσπαθώντας να εξωραΐσει την πολιτική των περικοπών και της συρρίκνωσης στο δημόσιο και της επίθεσης στους εργαζόμενους, στην κοινωνία και στις δημόσιες παροχές και υπηρεσίες.

Αξιολόγηση - Οργανογράμματα - Περιγράμματα θέσεων - Κινητικότητα
Όλα καλά κι όλα ωραία
χτες ήσουν μ’ άλλονε παρέα
και πού σοκάκι να τραγουδήσεις
δεν επιτρέπονται οι αναμνήσεις

Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε, για πολλοστή φορά, πως η κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί μια 3ετή διαδικασία «μεταρρύθμισης του κράτους», με στόχο αφενός την αποκατάσταση αδικιών της προηγούμενης περιόδου και αφετέρου την «παραγωγική ανασυγκρότηση» του δημοσίου, που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη της, να είναι και αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος!
Ασφαλώς, αρνήθηκε πως η κατεύθυνση αυτής της μεταρρύθμισης είναι το «μικρό
επιτελικό κράτος» που απαιτούν οι θεσμοί στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, το οποίο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πριν βρεθεί στην κυβέρνηση, ή πως οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλονται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Για την ακρίβεια, τόνισε, πως ενστερνίζεται και η ίδια την ανάγκη πολλών σημείων των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, παρότι περιλαμβάνονται στα Μνημόνια, θυμίζοντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δήλωναν πριν λίγα χρόνια πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα Μνημόνια είναι ευλογία! Ζήτησε δε τη συνεργασία της ΑΔΕΔΥ(!) για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως χωρίς τη συμμετοχή του στελεχιακού δυναμικού του δημοσίου, καμία μεταρρύθμιση δε μπορεί να γίνει. 
Για το σύστημα της «αξιολόγησης», παραδέχτηκε, βέβαια, πως δεν ξεκινάει σε κανονικές συνθήκες και πως πράγματι υπάρχουν αδυναμίες (λ.χ. οι αξιολογητές-προϊστάμενοι είναι διορισμένοι), οι οποίες, όμως, υποστήριξε πως θα διορθωθούν στη συνέχεια. Παρά τις επισημάνσεις που της έγιναν τόσο για τον γενικό χαρακτήρα της επιχειρούμενης αξιολόγησης όσο και τα επιμέρους ζητήματα που συνδέονται με αυτήν, η κ. Γεροβασίλη επέμεινε πως η αξιολόγηση πρέπει να γίνει, πως δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, πως δεν φαντάζεται πως κανείς είναι κατά της αξιολόγησης...
Αμφισβήτησε πως η συμμετοχή στην απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ από τα συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με την αξιολόγηση έχει μεγάλη συμμετοχή και αποδοχή, λέγοντας πως ξέρει πολλούς υπαλλήλους που θέλουν να αξιολογηθούν «αλλά φοβούται... », υπονοώντας ότι δεν τους αφήνουν οι συνδικαλιστές! Διευκρίνισε, πάντως, πως η ίδια δεν θα βγει ποτέ να πει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θέλουν να αξιολογηθούν και πως δεν υπάρχει ούτε σκέψη ούτε πρόθεση να προσφύγει δικαστικά ενάντια στην απεργία - αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι...

Ωστόσο, αμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Γεροβασίλη έβγαλε το προσωπείο της διαλλακτικότητας που προσπάθησε να κρατήσει στη συνάντηση και πέρασε στην επίθεση. Το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΥΔΑ, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, αναφέρει πως «Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της ΑΔΕΔΥ στο θέμα της αξιολόγησης ρίχνει «νερό στον μύλο» των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που ονειρεύονται ένα απαξιωμένο και συρρικνωμένο Δημόσιο. Θεωρούμε πως η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων αντιλαμβάνεται την ανάγκη της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και θα περιφρουρήσει την ηθική και επαγγελματική της υπόσταση, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία αξιολόγησης»!

Η υπουργός που υλοποιεί την ίδια μνημονιακή πολιτική των προκατόχων της και των «πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων» προσπαθεί να ταυτίσει τη συλλογική αντίσταση σε αυτήν την πολιτική με το αντίθετό της! Το μόνο που πετυχαίνει είναι να αποκαλύπτει την ταραχή της από την επιμονή στην Απεργία - Αποχή, που αγκαλιάζεται από τους εργαζόμενους και απειλεί να ανατρέψει τα σχέδια της, εμφανίζοντάς την «ασυνεπή» στους ελεγκτές της τρόικας. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν μαζικά και αποφασιστικά τη δική τους αποστομωτική απάντηση.
Στην επισήμανσή μας πως η αξιολόγηση συνδέεται με τις απολύσεις, η απάντηση της υπουργού ήταν αφοπλιστική: «Αν θέλει να σε απολύσει κανείς, δε χρειάζεται την αξιολόγηση, μπορεί να το κάνει και αλλιώς...».
Η υπουργός επανέλαβε πως η διαδικασία για τις κρίσεις, που ξεκίνησε με την προκήρυξη των θέσεων Γενικών Διευθυντών, θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018, ενώ υπεραμύνθηκε των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για την διαδικασία από τον νόμο Βερναρδάκη. Η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε, επίσης, πως τα νέα Οργανογράμματα των Υπουργείων, με «λελογισμένη» αύξηση των δομών και των οργανικών θέσεων (γιατί αλλιώς δε μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα...), βρίσκονται στο ΣτΕ για νομική επεξεργασία προκειμένου να εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, πως μέχρι τις 30/6 θα είναι έτοιμα και τα οργανογράμματα των υπόλοιπων φορέων, πως μέχρι τις 30/8 θα είναι έτοιμα και τα ψηφιακά οργανογράμματα, ενώ η κινητικότητα θα ξεκινήσει τελικά την 1η Σεπτέμβρη.
Για τα περιγράμματα θέσεων που επεξεργάζονται επιτροπές στα υπουργεία, υπό τον συντονισμό Γάλλων ειδικών της Task Force, ο ΓΓ του υπουργείου κ. Θεοδωράκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν από τη μέχρι τώρα κατεύθυνση των ομάδων εργασίας, λέγοντας πως δεν υπάρχουν κατευθύνσεις για μείωση-κατάργηση κλάδων, αλλά μόνο για «εξορθολογισμό», πως οι Γάλλοι δεν δίνουν οδηγίες αλλά απλώς συμβουλεύουν, πως θέλουν διάλογο με τους εργαζόμενους και τους συλλόγους τους (χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν τον κάνουν) και πως όλη η διαδικασία γίνεται για τη διασφάλιση των εργαζομένων από τυχόν αυθαιρεσίες, δηλαδή για το καλό μας! Συμπλήρωσε πως αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα παρέμβει η πολιτική ηγεσία και «δεν θα κάνουν οι Γάλλοι ό,τι θέλουν»...  

Μηδενικές προσλήψεις - Απολύσεις συμβασιούχων
Μίλα σιγά και μη φωνάζεις
είμαι κουτός και με τρομάζεις
δε θέλω κόσμο και φασαρία
αύριο μπαίνω στην ανεργία

Στο φλέγον ζήτημα της υποστελέχωσης του δημοσίου που δημιουργεί τεράστια προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών, η κ. Γεροβασίλη επέλεξε αυτή τη φορά να είναι εξαιρετικά φειδωλή... Ούτε αριθμοί για προσλήψεις ούτε τίποτα στον ορίζοντα! Διευκρίνισε, μάλιστα, πως ο συντονισμός με τον υπουργό παιδείας Γαβρόγλου για τον δήθεν σχεδιασμό προσλήψεων στην εκπαίδευση, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, από τον περασμένο Γενάρη, όταν υποτίθεται πως ξεκίνησε... Άλλωστε, όπως τόνισε η υπουργός με έμφαση, «δεν είναι μόνο τα Μνημόνια που δεν μας επιτρέπουν τις προσλήψεις - είναι και τα λεφτά που δεν έχουμε, αφού η χώρα είναι πτωχευμένη»...
Για τους συμβασιούχους τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα...: «Έχουμε ανασύρει όλους τους νόμους για να βρούμε λύση αν η τοποθέτηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αρνητική. Η άποψή μου είναι πως δεν υπάρχει απάντηση στο θέμα της οριστικής επίλυσης του ζητήματος. Υπάρχουν νομικά και συνταγματικά προβλήματα. Δεν θα ήθελα να υπάρχουν συμβασιούχοι, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι που δεν θα ισχύει και μετά θα καταπέσει. Οι παθογένειες του συστήματος σκάνε όλες μαζί. Βοηθήστε μας να ξεπεράσουμε το πρόβλημα!». Μετάφραση: δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, δεν έχουν επεξεργαστεί καμιά λύση ούτε για την επίλυση του άμεσου ζητήματος των πληρωμών ούτε για την παράταση των συμβάσεων το 2018 ούτε για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ούτε για τίποτα!
Απλά προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο και να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις απέναντι στις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων που έχουν δρομολογήσει!
Για την μετατροπή των ΙΔΑΧ σε μονίμους η απάντηση πανομοιότυπη: «υπάρχει ανυπέρβλητο πρόβλημα με το Σύνταγμα». Για να μετριαστούν οι εντυπώσεις, παρενέβη και ο ΓΓ λέγοντας πως: «Δε λέμε πως δεν γίνεται, λέμε πως δεν μας έχει πει κανείς πως γίνεται»...

- Πώς θα βγούμε από την κρίση εφαρμόζοντας Μνημόνια;  - Θα δούμε!
Έχω ψυχή δεν έχω βράχο
πάλι με άφησες μονάχο
και μια σημαία σ’ ένα μπαλκόνι
αλλάζει χρώματα και με σκοτώνει

Τέθηκαν και άλλα ζητήματα: το αίτημα της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών, δώρων κλπ, το ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης, η ανάγκη ρύθμισης των δανείων από το Παρακαταθηκών και Δανείων, το θέμα του επιδόματος ανθυγιεινής/επικίνδυνης εργασίας και τι θα σημαίνει ενδεχόμενη εξίσωση με τα δεδομένα της ΕΕ, το απαράδεκτο καθεστώς κάλυψης αναγκών με εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ (μαθητεία, ωφελούμενοι) που αμείβονται ελάχιστα ενώ παρέχουν ίδιες υπηρεσίες με το τακτικό προσωπικό, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες, η διοχέτευση της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ και όχι σε δημόσιες δομές και νέες υποδομές (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί), το θέμα της περικοπής του ενσήμου στους ελαστικά εργαζόμενους (ωφελούμενους) στις μέρες απεργίας.
Αντί για απάντηση σε αυτά, για αρκετά από τα οποία δήλωσε, άλλωστε, αναρμόδια, η κ. Γεροβασίλη προτίμησε να προστρέξει στη γνωστή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης: «Έχουμε παραλάβει μια χώρα στο χείλος του γκρεμού. Προσπαθούμε με νύχια και δόντια να μην καταρρεύσει το κράτος. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που συμβαίνουν. Έχουμε επιλέξει μια πολιτική με στόχο το 2018 να βγούμε από την επιτροπεία και να ανακάμψει η χώρα». Στο σχόλιό μας πως, αφού η κυβέρνηση παίρνει εξοντωτικά και υφεσιακά μέτρα για το 2019-22 δεν είναι δυνατόν να μιλάει για έξοδο από την επιτροπεία και την κρίση, η απάντηση ήταν απλή: «Θα δούμε»...

Είναι σαφές πως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι της χώρας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια κυβέρνηση η οποία, αν και δηλώνει
πως δεν είναι ευχαριστημένη με όσα συμβαίνουν, υλοποιεί απαρέγκλιτα
τις μνημονιακές δεσμεύσεις, σε πλήρη συνεννόηση με ΕΕ και ΔΝΤ, 
οδηγώντας τη χώρα στην πλήρη διάλυση και το λαό στην εξαθλίωση.
Δεν έχουμε να δούμε τίποτα! Έχουμε δει που οδηγούν οι πολιτικές τους επιλογές! Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι
η μαζική, συντονισμένη, δυναμική και αποφασιστική αγωνιστική συσπείρωση
για να ανατρέψουμε στα καταστρεπτικά τους σχέδια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου