συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Πρόταση αγώνα των Παρεμβάσεων στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ (24/11/17), στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και τους εργαζόμενους

Πρόταση αγώνα των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων
στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου 2017
και στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και τους εργαζόμενους


H κατάσταση που διαμορφώνεται κατά τον 8ο χρόνο υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών, που ακόμη πιο επιθετικά ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, είναι δραματική για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση «έχει πάρει στην πλάτη της» την πλήρη εφαρμογή του αντιδραστικού σχεδίου και την επιβολή όλων των μέτρων των Μνημονίων και των συνολικών σχεδίων τόσο του ελληνικού κεφαλαίου όσο και της ΕΕ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή. Ακριβώς γι αυτό απολαμβάνει την πλήρη στήριξη όλων αυτών των κέντρων (δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Σόϊμπλε, Αμερικάνων κλπ)
Η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα των σκληρών περικοπών στα πλαίσια της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, του νέου προϋπολογισμού και των 113 λεγόμενων προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης:
  • Προωθεί τη φαλκίδευση του δικαιώματος στην απεργία με το συνδικαλιστικό νόμο.
  • Προετοιμάζει μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και  ανακύκλωση της ανεργίας
  • Εντατικοποιεί το ρυθμό εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (ενέργεια, νερό, επενδυτικά σχέδια λεηλασίας του δημόσιου πλούτου) μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
  • Εντείνει την επίθεση στη λαϊκή κατοικία και τους πλειστηριασμούς - ηλεκτρονικούς και μη. Στις 29/11 επιδιώκει να ξεκινήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια που έχει συναντήσει από το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Προωθεί τις αντιδραστικές "μεταρρυθμίσεις" στην υγεία και στην εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο, νέο Λύκειο, τεχνική εκπαίδευση, συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, επιβολή σχεδιασμών ΟΟΣΑ-ΕΕ).
  • Προωθεί το μικρό ευέλικτο κράτος που λειτουργεί σε όφελος του κεφαλαίου.
  • Συνεχίζει και εντείνει τη φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (περικοπές ΕΚΑΣ, οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων....).
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς στην αξιολόγηση στο δημόσιο συνεχίζει να μαζεύει αξιολογήσεις, να διορθώνει τα στοιχεία, επιχειρεί να εφαρμόσει τη ρύθμιση αποκλεισμού των απεργών από τις κρίσεις και να φτιάξει το στρατό των προθύμων στελεχών, ενώ η διαδικασία αποδεικνύεται διάτρητη (αρνητικές βαθμολογίες αντεκδίκησης για συνδικαλιστική στάση, ανταγωνισμοί για τις θέσεις στελεχών κλπ).
Ταυτόχρονα επιδίδεται σε μια απαράδεκτη επικοινωνιακή εκστρατεία πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας, με τα περίφημα πλεονάσματα και το κοινωνικό μέρισμα, τη δίκαιη ανάπτυξη, σταθερότητα, "βγαίνουμε από τα μνημόνια" την ώρα που συνεχίζονται η επιτροπεία και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2060!
Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να αντιτάξουμε και να διεκδικήσουμε επιθετικά την κάλυψη των αναγκών και δικαιωμάτων απαιτώντας τον κλεμμένο πλούτο και τα όσα άρπαξαν από τους εργαζομένους και το λαό στα χρόνια των μνημονίων.
Διεκδικούμε:
  • Το "ξεπάγωμα" του μισθολογίου και την επαναφορά των "δώρων", ως πρώτο βήμα αναπλήρωσης των μισθολογικών απωλειών (απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων, ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς στο βασικό μισθό) - καμία νέα περικοπή που προετοιμάζουν (περικοπή επιδομάτων κοκ). Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυξήσεις, να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.
  • Την ανατροπή των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων των τελευταίων ετών και τις νέες περικοπές στο όνομα των ελλειμμάτων των ταμείων.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και  μαζικές  προσλήψεις  μόνιμου  προσωπικού  για  την  κάλυψη  των  χιλιάδων κενών στο δημόσιο. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση των αποδοχών. Λιγότερη δουλειά - δουλειά για όλους.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση – Όχι στους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς και μη. Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και τη λαϊκή περιουσία.
  • Όχι στη συρρίκνωση και τις περικοπές - Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και υγεία για όλους.
  • Όχι στο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Δε θέλουμε καμία δόση και νέο χρέος. Να σπάσει η συμφωνία, ο  κύκλος  των  μνημονίων,  της  διαπραγμάτευσης,  της  υποταγής  σε  ΕΕ,  ΔΝΤ, Κεφάλαιο.

Στην κατεύθυνση αυτού του πλαισίου διεκδικήσεων και αιτημάτων, στη βάση των αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζομένων που απαντάνε στην εφ' όλης της ύλης επίθεση που δέχονται, συνεχίζουμε :
  • Τον αγώνα κατά της αξιολόγησης με την απεργία-αποχή. Καταγγέλλουμε και θα ρίξουμε στο κενό με το συλλογικό μας αγώνα την προσπάθεια της κυβέρνησης για σύνδεση της "αξιολόγησης" με το μισθολόγιο - βαθμολόγιο και με "ποινές" (προϋπόθεση για κατάληψη θέσης ευθύνης, συμμετοχή στην κινητικότητα). Η εξέλιξη αυτή "αναβαθμίζει"  την  κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ  -  ΑΝΕΛ  στην  πιο  επιθετική  και ύπουλη στην προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης από όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • Να προωθούμε τις διεκδικήσεις του κινήματος για τη διαγραφή - μη πληρωμή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, για έξοδο από την ΟΝΕ, το Ευρώ και την  ΕΕ, για την   κατάργηση των μνημονιών, των εφαρμοστικών νόμων και των προαπαιτούμενων.
Να πάμε αλλιώς με ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας!
 Να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων. Αποδείχτηκε ότι η επίθεση που δεχόμαστε δεν έχει τέλος και δεν πρόκειται ούτε να ανακοπεί ούτε να σταματήσει, αν οι εργαζόμενοι  δεν ξαναβγούν αποφασιστικά στο δρόμο. Δεν περιμένουμε την ψήφιση νέων μέτρων για να απεργήσουμε συμβολικά, αλλά οργανώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής δραματικής κατάστασης των εργαζομένων και την αποτροπή των νέων μέτρων.
Επιδιώκουμε το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα να συμβάλει σε μια νέα ανάταση των εργατικών αγώνων που θα πάρουν πανεργατικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά γιατί μόνο έτσι, όπως αποδείχτηκε και στο παρελθόν, εμποδίστηκαν, ανακόπηκαν και ανατράπηκαν μέτρα και πλευρές της Μνημονιακής επίθεσης των κυβερνήσεων της ΕΕ του ΔΝΤ και του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων.
Με βάση τα παραπάνω, να καλύψουμε τώρα την αγωνιστική απραξία και την αδράνεια όλης της προηγούμενης περιόδου, κηρύσσοντας ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας:
  1. Αποφασίζουμε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 29/11, ημέρα που έχουν ήδη ανακοινώσει ως ημέρα απεργίας και κινητοποιήσεων οι ελαστικά και οι επισφαλείς εργαζόμενοι διάφορων κλάδων και εργασιακών χώρων (επικουρικοί γιατροί, συμβασιούχοι Υπουργείου Πολιτισμού κοκ), επιχειρείται για πρώτη φορά η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) για να προετοιμάσουν με την κυβέρνηση το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, είναι η παραμονή της λήξης προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στην πρώτη προκήρυξη για θέση Γενικού Διευθυντή, που περιλαμβάνει ως "κώλυμα" τη μη συμμετοχή στην αξιολόγηση Γεροβασίλη.
  2. Αποφασίζουμε την  πραγματοποίηση  συγκεντρώσεων/συλλαλητηρίων την Τετάρτη 6/11, στις 3.30 μμ, στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και μεγάλων πόλεων, και συλλαλητήρια ενάντια στην καταστολή – ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου.
  3. Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία και αγωνιστικές συλλογικότητες να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, και διαδικασίες συντονισμού για να καθορίσουν και να εξειδικεύσουν το πρόγραμμα δράσης και συνέχισης του αγώνα με την πραγματοποίηση 24ωρης ή 48ωρης απεργίας στις 13-14 Δεκέμβρη και  προοπτική  κλιμάκωσης  του  αγώνα  με  νέα  48ωρη  απεργία το επόμενο διάστημα και επόμενα απεργιακά βήματα το Γενάρη, που θα καθοριστούν από νέες  ΓΣ, με στόχο την κλιμάκωση της σύγκρουσης, την ανατροπή και τη νίκη των εργαζόμενων.
  4. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση στο δημόσιο. Σταματάμε – μπλοκάρουμε τις μεθοδεύσεις καταθέσεις αξιολόγησης που συνεχίζονται ακόμα και τώρα σε κάποιες περιπτώσεις. Απαιτούμε – επιβάλουμε το κλείσιμο στα πρωτόκολλα, προχωράμε σε όλα τα αναγκαία  νομικά βήματα (ασφαλιστικά κλπ) για να ακυρώσουμε την εφαρμογή του νόμου Γεροβασίλη στις  κρίσεις. Αποφασίζουμε τη συνέχιση της απεργίας αποχής για την  ακύρωση της αξιολόγησης και  το 2018.
  5. Προγραμματισμό συσκέψεων  με  ομοσπονδίες,  πρωτοβάθμια  σωματεία,  αγωνιστικές συλλογικότητες - φορείς, με στόχο τον πλατύτερο δυνατό συντονισμό  και αγωνιστικό σχεδιασμό και κλιμάκωση και τη δημιουργία κέντρου αγώνα σε κάθε περιοχή.
  6. Αποφασίζουμε τη διοργάνωση περιφερειακών ημερίδων για να συζητηθούν αναλυτικά θέματα όπως: «Το δημόσιο χρέος ως εργαλείο χειραγώγησης του λαού και διάλυσης του δημοσίου», «Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώ: αντεργατικοί μηχανισμοί» κ.ά., που θα επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο των Μνημονιακών πολιτικών και την καταστροφή που φέρνουν στους εργαζόμενους και το λαό προς όφελος του κεφαλαίου προκειμένου να φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων, αλλά και για να στηρίξουμε τους πολιτικούς στόχους του κινήματος.
Οι Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις, το επόμενο διάστημα και χωρίς αναμονή, συζητάμε το συνολικό πρόγραμμα που καταθέσαμε στους χώρους εργασίας, το συμπληρώνουμε με αιτήματα και μορφές πάλης από τους επιμέρους κλάδους και το καταθέτουμε στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία.

Ταυτόχρονα, συγκεκριμενοποιούμε το αγωνιστικό πρόγραμμα, το επικαιροποιούμε έγκαιρα (λ.χ. σε συνεδριάσεις Euro group, ψήφιση νομοσχεδίων κοκ) και το προωθούμε με αποφάσεις σωματείων, επιτροπών αγώνα και άλλων συλλογικοτήτων μέσα από τον συντονισμό τους.

Αναδεικνύουμε σε κέντρο αγώνα το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, και τον προωθούμε ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος, αλλά και ως συμβολή στην ανάπτυξη ενιαίων και αποφασιστικών αγώνων του κινήματος. Εντάσσουμε τα προγράμματα δράσης των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος στο πρόγραμμα δράσης που καταθέσαμε και δραστηριοποιούμαστε για την επιτυχία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου