συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με την υπ. Δ/κής Ανασυγκρότησης την Τρίτη 24/1/2017


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ




Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με την υπ. Δ/κής Ανασυγκρότησης την Τρίτη 24/1/2017



Γεροβασίλη : Όρκος πίστης στο Μνημόνιο, απολύσεις συμβασιούχων και αποκάλυψη του εμπαιγμού με τους διορισμούς



Με πολιτική διακήρυξη απόλυτης προσήλωσης στο Μνημόνιο, με επανάληψη των ιδεολογημάτων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και με προσπάθεια να δώσει ένα άλλο περιεχόμενο στις σκληρές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις απάντησε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Γεροβασίλη στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων στη συνάντηση της με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη 24/1/2017.




"Θέλουμε ευέλικτο και αποτελεσματικό δημόσιο με μείωση του κόστους και μείωση της γραφειοκρατίας! Ανασυγκρότηση της χώρας με ανασυγκρότηση του δημοσίου. Τα νέα οργανογράμματα και η αξιολόγηση των δομών θα περιγράφουν τις ανάγκες". Πώς αλλιώς όμως :

·  όταν πρέπει να υλοποιηθεί η Μνημονική δέσμευση για μικρότερο κράτος;

·  όταν οι περιορισμοί που θέτουν οι θεσμοί στις προσλήψεις δεν αμφισβητούνται και θεωρείται δεδομένη η δραστική μείωση του προσωπικού στο δημόσιο, όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, που έχει οδηγήσει σε τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών;



"Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του δημοσίου", αλλά δεν απάντησε στο:
  • αν και πότε θα καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάθεση λειτουργιών του κράτους σε ιδιώτες - εργολάβους,
  • γιατί η ιδιωτικοποίηση συνεχίζεται τόσο με το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας όσο και με τη συρρίκνωση του δημοσίου που οδηγεί σε εκχώρηση υπηρεσιών και λειτουργιών σε ιδιώτες,
  • για συγκεκριμένα σημερινά παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων που της τέθηκαν, όπως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αναθέτει σε ιδιώτες όχι μόνο την λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων (δια του ΟΠΕΚΕΠΕ, εποπτευόμενου ΝΠΙΔ) αλλά και τη συμβουλευτική στήριξη των βιοκαλλιεργητών ή όπως γίνεται με το νέο κανονισμό των Περιφερειών με τον οποίο εκχωρούνται σε ιδιώτες η φωτεινή σηματοδότηση και η συντήρηση του οδικού δικτύου.



Προσλήψεις με το σταγονόμετρο και εμπαιγμός

Σχετικά με τους διορισμούς η κ. Γεροβασίλη είπε ότι τo 2016 συνταξιοδοτήθηκαν 9,5 χιλ. ΔΥ και με βάση τον κανόνα προσλήψεων/συνταξιοδοτήσεων που έχει συμφωνηθεί με τα μνημόνια (1/5 το 2016, 1/4 το 2017 και 1/3 το 2018) το 2017 θα μπορούν να γίνουν 2.500 προσλήψεις σε όλο το δημόσιο(!), συμπληρώνοντας πως αυτό σημαίνει «έναρξη διαδικασιών/διαγωνισμών», δηλαδή όχι υποχρεωτικά και ολοκλήρωσή τους εντός του 2017... Δεν απάντησε, βέβαια, στην επισήμανση ότι λόγω του νέου ασφαλιστικού θα μειώνονται δραστικά οι συνταξιοδοτήσεις άρα και οι διορισμοί που επιτρέπουν οι θεσμοί και δεν δεσμεύτηκε για κανένα χρονοδιάγραμμα προσλήψεων πέραν της αναφοράς της στο 2017.

Στις παρεμβάσεις μας για το ότι μας εμπαίζουν με τις εξαγγελίες για χιλιάδες διορισμούς (δηλώσεις Βερναρδάκη, Γαβρόγλου), η Υπουργός προσπάθησε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από το νούμερο διορισμών που είπε, μιλώντας και για ενδεχόμενους πρόσθετους διορισμούς με «δικαστικές αποφάσεις» ή για «περιπτώσεις εξαιρέσεων» που η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς...

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση για τους διορισμούς στην εκπαίδευση όπου στις πιεστικές παρατηρήσεις για ακύρωση των εξαγγελιών περί 20.000 προσλήψεων, προσπάθησε να "διορθώσει" λέγοντας ότι: "είχα πρόσφατα συνάντηση με τον Υπ. Παιδείας Γαβρόγλου και συζητήσαμε το ζήτημα. Δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε προγραμματισμό. Ο Υπ. Παιδείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο και θα ζητήσουμε εξαίρεση από του θεσμούς όπως κάναμε και με τους γιατρούς". Αποκαλύφθηκε έτσι ότι το περίφημο σχέδιο που διαβεβαίωναν, εμπαίζοντας εκπαιδευτικούς και κοινωνία, πρώτα ο Φίλης και μετά ο Γαβρόγλου, ότι κατέθεσαν στους θεσμούς (και οι δύο για πρώτη φορά) είναι ακόμη… «υπό επεξεργασία»!



Προαναγγελία απολύσεων συμβασιούχων ΟΤΑ!


"Θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας τροπολογία που θα εξασφαλίζει το ζήτημα των πληρωμών. Με το θέμα των συμβασιούχων αντιμετωπίζουμε νομικά προβλήματα, ίσως και ανυπέρβλητα. Μονιμοποίηση συμβασιούχων δε μπορεί να γίνει. Η μόνη παράταση της εργασίας που μπορούν να πάρουν είναι μέχρι το τέλος του 2017. Μετά δεν μπορώ να πω τίποτα." Στην επισήμανση πως αυτό ισοδυναμεί με προαναγγελία χιλιάδων απολύσεων, επαναλαμβάνοντας τους προκατόχους της παλαιότερων κυβερνήσεων απάντησε ξερά: "Ο συμβασιούχος δεν απολύεται - λήγει η σύμβασή του!"

Και ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καλύπτοντας τα τεράστια κενά του δημοσίου συνέχισε απτόητη: "Λύση για τους συμβασιούχους είναι μόνο να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, όπου μοριοδοτείται έτσι κι αλλιώς η προϋπηρεσία αλλά χωρίς ειδική μοριοδότηση των ήδη υπηρετούντων", αποκλείοντας ακόμη και την περίπτωση όποιας προτεραιότητας σε ενδεχόμενους διαγωνισμούς (στα δεδομένα ασφυκτικά μικρά νούμερα που θα εγκριθούν από τους θεσμούς).

Η Υπουργός απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο μετατροπής των ΙΔΑΧ σε μονίμους, επικαλούμενη συνταγματική απαγόρευση, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο (και συνταγματολόγος) προκάτοχός της Γ. Κατρούγκαλος.



Στη συζήτηση τέθηκαν ακόμα μια σειρά

από συγκεκριμένα ζητήματα που έμειναν, ωστόσο, αναπάντητα:

  • το ξεπάγωμα του μισθολογίου και το ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών από το 2009
  • ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, τη συνειδητή υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των συντάξεων, την απαίτηση για διασφάλιση του εφάπαξ και επικουρικού - ζητήθηκαν επίσης εξηγήσεις γιατί στην ενοποίηση των ταμείων υπάρχει διάταξη που μιλάει για το "πλεονάζον προσωπικό" και τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία
  • η ραγδαία επέκταση της ελαστικής εργασίας με χιλιάδες προσλήψεις και με νέες μορφές εκμετάλλευσης και ομηρίας των εργαζομένων (συμβασιούχοι, ωφελούμενοι και εσχάτως και  μαθητεία (6726 θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες) – την αλλαγή της σχέσεις μόνιμων προς ελαστικά εργαζόμενων υπέρ των δεύτερων.
  • η επαναφορά των ΣΣΕ και η εκκίνηση της διαδικασίας με την ΑΔΕΔΥ
  • ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια των ΔΥ


Επισημάνθηκε, επίσης, εμφατικά πως, την ώρα που το εισόδημα των εργαζομένων έχει υποστεί δραματική μείωση με τα Μνημόνια, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να συζητάει στην διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση μέτρα παραπέρα μειώσεων μισθών και εισοδήματος όπως νέα μείωση του αφορολογήτου, την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και εφαρμογή του "κόφτη" σε μισθούς και συντάξεις κ.α. Η απάντηση της Υπουργού στο θέμα αυτό ήταν πως "η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί άλλα μέτρα!". Για να συμπληρώσει, ωστόσο, πως: "Την ώρα που κόβουμε το ΕΚΑΣ είναι εθνικό χρέος να κόψουμε λχ 300 εκατομμύρια από το Δημόσιο. Ο κόφτης λέει για περικοπές στο δημόσιο αλλά όχι υποχρεωτικά από μισθούς και συντάξεις".



Κλείνοντας τη συζήτηση η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ό. Γεροβασίλη υπήρξε αφοπλιστική με την συνολική πολιτική απάντηση στα παραπάνω ζητήματα : "Είμαστε ειλικρινείς με τον ελληνικό λαό και για αυτό θα κριθούμε. Η χώρα μας βρίσκεται σε επιτροπεία. Υλοποιούμε Μνημόνιο και κινούμαστε εντός των πλαισίων που συμφωνήσαμε. Μένουμε πιστοί στις υπογραφές μας… Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση"!!! Τι πρωτότυπο! Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την ισοπέδωση των εργαζομένων.

Είναι σαφές πως δεν μπορεί να έχει κανείς καμιά προσδοκία και καμία αυταπάτη για το αν υπάρχει καλή ή κακή εφαρμογή των Μνημονίων. Είναι σαφές πως κανείς δεν μπορεί να περιμένει κάτι θετικό από τις διαπραγματεύσεις για τη 2η αξιολόγηση. Η ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να… αναμένει άλλο τις εξελίξεις. Όλες οι δυνάμεις θα κριθούν από την συμβολή τους στην οργάνωση του αγώνα των εργαζόμενων. Εμείς καλούμε σε συντονισμό και οργάνωση του αγώνα «από τα κάτω» στους χώρους δουλειάς, τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα.



Ο λόγος να περάσει στους εργαζόμενους, στο δημοσιοϋπαλληλικό

και εργατικό κίνημα για να ανατρέψει τη μνημονιακή λαίλαπα και τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης συνολικά – να σπάσει τη θηλιά του χρέους και της ΕΕ

Καμιά αυταπάτη – καμιά απογοήτευση - καμιά αναμονή

Αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή



26/1/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου